Het Amsterdamse riool slikt het niet meer

Posted by Lily Van Hende on Jul 10, 2018 7:11:22 AM
Lily Van Hende
Find me on:

Vet en olie in het riool is een gigantisch probleem in Amsterdam. Lees hier hoe jouw horecazaak kan bijdragen tot een duurzame oplossing. De campagne Vetstrijder is een initiatief van SwiftComply, ondersteund door Waternet en Koninklijke Horeca Nederland.

email header

 

Dit is het probleem

Amsterdam heeft last van chronische buikpijn. Al jaren krijgt de riolering van de stad vethoudend afvalwater te slikken. Denk vooral aan braadvet, frituurvet en etensresten. En dat veroorzaakt dagelijks tal van vervelende verstoppingen.

Verstoppingen in het riool zijn een gigantisch probleem in Amsterdam. Vet zet zich af op de buiswanden, hardt uit en is daarna moeilijk te verwijderen. Bovendien raakt het rioolstelsel meer en meer beschadigd. Met veel hinder tot gevolg, ook op de weg.

Niet iedereen is zich even goed bewust van het probleem. Daarom verdwijnt vet en olie na gebruik nog al te vaak in de gootsteen of het toilet. Dat leidt niet alleen tot verstoppingen in het riool, maar ook in de leidingen van jouw horecazaak.

DSC_9558

 
Dure grap

Als horecaondernemer in Amsterdam betaal je vandaag verschillende belastingen, waaronder rioolheffing en waterschapsheffingen. Een burger betaalt ongeveer 160 euro aan waterschapsheffingen, ondernemers betalen nu al een veelvoud.

Dat is helaas nodig. In Amsterdam bedroegen de onderhoudskosten van de riolering in 2016 liefst 42,6 miljoen euro. De jaarlijkse kosten voor het beheer van de riolering zullen naar schatting oplopen met 1,2 miljoen euro tot 43,8 miljoen euro in 2021. 

 

Wat is de remedie?

Gelukkig bestaat er al jaren een makkelijke oplossing om te zorgen dat er geen vet en olie in het riool terecht komt. Een slib- en vetvangput of vetafscheider.  Elk bedrijf dat met vet vervuild afvalwater op de riolering loost is verplicht een vetafscheider te hebben. Als je in jouw bedrijf voedingsmiddelen bereidt (dit geldt ook voor tosti's en een bittergarnituur) ben je verplicht om een vetput tussen de keukenafvoer en het riool te plaatsen.

Niet iedere horecazaak heeft vandaag al een vetafscheider of laat deze regelmatig onderhouden. Het resultaat: alsnog dichtgeslibde leidingen, verstoppingen in het riool en veel kosten voor Waternet en de lokale horecazaken.

Om dat te helpen voorkomen, is er nu SwiftComply. Dit digitale platform geeft je als horecazaakvoerder een veel beter inzicht in de onderhoudscyclus van je vetafscheider. Zo voorkom je zelf verstoppingen én komt er minder vet in het riool terecht.

Vergeet ook andere preventieve maatregelen niet. Verwijder maaltijdresten altijd eerst droog van de borden en gebruik niet te veel reinigingsmiddelen. Overdosering kan ertoe leiden dat het vet toch gaat stollen, maar dan verderop in het riool. 

 

Hoe helpt SwiftComply jou?

Noem het een digitaal platform, een beheerstool of een webapplicatie, dat doet er niet toe. SwiftComply is een (gratis) webapplicatie voor horecaondernemers. SwiftComply komt niet je vetafscheider leegmaken, je leidingen ontstoppen of je riool schoonmaken. Wel kan je ons systeem gebruiken om alle gegevens over je vetafscheider nauwkeurig in te vullen en bij te houden. Op die manier voldoe je aan alle Europese regels, vermijd je verstoppingen en verklein je de kans op controles in jouw zaak. Tegelijk help je mee om de Amsterdamse riolen weer schoon te maken. Je klanten zullen je dankbaar zijn.

Door SwiftComply te gebruiken:

  • Draag je bij aan een schonere stad
  • Vermijd je dure ontstoppingskosten
  • Blijft je vetafscheider in topvorm
  • Voldoe je aan alle Europese regels
  • Verlaag je de kans op controles
  • Moet je minder administratie doen

Het bekroonde platform SwiftComply brengt horecaondernemers, dienstverleners en toezichthouders samen in de strijd tegen ondergronds vet. Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van handige functies zoals herinneringen wanner het tijd is om de vetafscheider te legen, en je kunt de documentatie van het onderhoud digitaal bijhouden. 

mac sc in dutch

 

Doe iets vets voor Amsterdam

Om onze riolen er weer bovenop te helpen, lanceert SwiftComply nu de campagne Vetstrijder. Die richt zich op de Amsterdamse horecasector en wordt ondersteund door Waternet en Koninklijke Horeca Nederland. Sta ook op als Vetstrijder en meld je aan via SwiftComply. Een kleine moeite, om Amsterdam een beetje beter te maken.

Doe eens iets vets voor Amsterdam, voeg je bij bij tientallen collega-restauranthouders in hun missie en word ook #vetstrijder. Samen met andere lokale helden duik je mee in het ondergronds verzet tegen een vettige stad. Schrijf je nu online in voor SwiftComply, registreer je vetput en krijg meteen toegang tot het systeem. 

Aanmelden als vetstrijder is een makkie. Voor horecaondernemers zijn er geen kosten aan verbonden. Je hoeft alleen maar te laten weten of je een vetput hebt voor je keuken.

Je aanmelden via SwiftComply is bovendien de eenvoudige manier om aan te tonen dat je alles voor mekaar hebt wanneer het gaat om jouw afvalwaterinstallatie.

"Samen met andere lokale helden duik je mee in het ondergronds verzet tegen een vettige stad." 

Ja, strijd mee!

  

Vestrijder skyline

 

Tags: vetstrijder, Amsterdam, olie, horeca, vet, riool, waternet, KHN, nederland, vetput, vetafscheider

Welcome to SwiftComply

We believe compliance should be free for responsible businesses

Suscribe to our blog to stay connected with the SwiftComply team. We work with regulators and hospitality businesses to simplify compliance.  

Subscribe to Email Updates

Recent Posts