Vetstrijders gaan de straat op

Posted by Lily Van Hende on Aug 2, 2018 6:24:26 AM
Lily Van Hende
Find me on:

Een maand geleden startten we onze missie: Amsterdam bevrijden van ‘fatbergs’ of vetophopingen in het riool. We danken iedereen voor de vele positieve reacties, en in het bijzonder de horecaondernemers die zich al hebben aangemeld als vetstrijder.

 

IMG_1767

Afgelopen week brachten we met onze team van vetstrijders een bezoek aan verschillende horecazaken in Amsterdam. De jongens van Waternet gingen mee op pad.

 

Resultaten

Op één dag tijd hebben we 133 horecazaken bezocht. Dit heeft geleid tot 72 nieuwe vetstrijders!

Vetstrijder worden is eenvoudig: gewoon laten weten of er een vetafscheider is in de horecazaak, that's it.

Hieronder de cijfers:

 

vetputstatistics

 

Er is nog heel wat werk aan de winkel omdat er nog veel onwetendheid bestaat rond de vetafscheider. Vooral het personeel is vaak niet op de hoogte, of hebben zelfs nog nooit gehoord van een vetafscheider.

Er is ook veel verwarring tussen een vetton en een vetafscheider. Het eerste dient om wit (of geel) vet op te slaan. Gebruikt frietvet/-olie is daar een perfect voorbeeld van. Het tweede dient om vet te scheiden van het afwaswater, hier gaat het om het zogenoemde bruin vet. Vetresten en braadjus, zijn voorbeelden die vooral in de pan of op het bord achterblijven en in deze staat met de vaat meegaat.

iStock-519046635

Het is trouwens niet omdat je geen gefrituurde of gebakken gerechten serveert, dat er daarom geen vet of olie in het afwaswater meegaat. Warm afwaswater en afwasmiddel zorgen ervoor dat olie en vet in vloeibare vorm in de gootsteen 'verdwijnen'. Wat velen niet weten is dat de vetten verderop in het riool zich afzetten aan de buiswanden en uitharden.

Kortom, vet zit werkelijk in alles waar je het helemaal niet verwacht. Wist je trouwens dat koffiehuizen ook vetafval produceren? In een studie van Zach Conde bereikte een van de koffiehuizen uit Boise tot zelfs 1500 gallons (6819.135 liter) vet op twee maanden tijd! Of anders gezegd: met een dagelijks verkoop van meer dan 1000 kopjes koffie mag je gegarandeerd een vetafscheider installeren, zoniet riskeer je vet in de put te komen. 

We hebben tijdens ons bezoek van de gelegenheid gebruik gemaakt om de horecazaken de vetstrijder gazette meegegeven. Want vetophopingen of ‘fatbergs’ in het riool zijn geen nieuw fenomeen. Wereldwijd heeft bijna elke grote stad er last van. Toch vinden maar weinig steden een duurzame oplossing voor het probleem. Daarom doen we het in Amsterdam helemaal anders.

 maxresdefault

 

De reden waarom veel oplossingen elders vaak niet (genoeg) werken, is het gebrek aan onderzoek en inzicht over het probleem. Rechtstreekse informatie van de horeca is net daarom is van onschatbare waarde om het vetprobleem hier in Amsterdam op te lossen.

Wil je graag meer informatie wil over onze Vetstrijder-campagne? Of wil je weten wat jouw horecazaak kan doen? Aarzel niet en neem vrijblijvend contact op.

Ps: Aanmelden als vetstrijder duurt slechts een minuutje, precies op dezelfde manier zoals we dit deden bij de vele horecazaken. Ga naar vetstrijder.nl

 

Word vetstrijder >

 

Tags: vetstrijder, Amsterdam, olie, horeca, vet, riool, nederland, vetput, vetafscheider

Welcome to SwiftComply

We believe compliance should be free for responsible businesses

Suscribe to our blog to stay connected with the SwiftComply team. We work with regulators and hospitality businesses to simplify compliance.  

Subscribe to Email Updates

Recent Posts