Al 2 vette maanden ver

Posted by Lily Van Hende on Sep 13, 2018 4:52:35 AM
Lily Van Hende
Find me on:

Onze pilotdag afgelopen zomer in stadsdeel Zuid was een groot succes. Vorige week trokken onze vetstrijders opnieuw de straten op in Centrum Amsterdam, en dit keer vijf dagen lang. Onze moedige vetstrijders lieten zich niet afschrikken door de hevige regenbuien. We blikken terug op een verassende week.

 

IMG_2260 (1)

 

De dolenthousiaste Alexander Van Reeken en zijn team van vetstrijders haalden al hun charmes boven en kregen heel wat bijval van talrijke horecaondernemers. Beurtelings namen de vetstrijders ook een sympathieke bakfiets mee op pad dat voor de gelegenheid is uitgedost in de kleuren van vetstrijder.

Met wat we geleerd hebben van onze pilotdag hebben we deze keer een lichtjes andere aanpak gehanteerd. Toen dachten vele ondernemers dat we het hadden over frituurolie/-vet dat wordt ingezameld via de vetton. Deze keer hebben we dat misverstand gecounterd en waren vele ondernemers meteen mee met ons verhaal.

Ook de insteek is anders. We doen een manuele telling en gaan deur tot deur bij de horecazaken langs. Daar vragen we op de man af aan de ondernemers of er een vetafscheider aanwezig is. Want niet iedereen is verplicht er een te hebben, en net daarom is het zo moeilijk om een globaal en accuraat overzicht te hebben over het aantal vetafscheiders in de stad. 

Een bloemlezing van enkele reacties:

"We hebben al 15 jaar vetstrijders over de vloer!"

Euhm, hoezo? Vetstrijders zijn nog maar deze zomer gelanceerd. Ach, we zullen er maar niet op reageren (knipoog).

 

"Heeft niet iedere horecazaak al een vetput?"

In de ideale wereld wel, maar in de realiteit is dit niet zo, en in sommige gevallen ook niet verplicht omdat het niet kan (uitzonderingsmaatregel).

 

"We hebben een vetton"

Oei, hier is duidelijk een misverstand. We gaan het nog even proberen uit te leggen...

 

"Wat is een vetafscheider?"

Kortweg is dit een bak tussen de gootsteen en de openbare riolering. Daar wordt het gros van het vet en slib gescheiden van het water. De volledige uitleg lees je in de goodie bag! Ik zal de vraag even anders stellen: Komt er soms een speciale vrachtwagen langs om iets op te zuigen uit de kelder of buiten? Nee? Nou, ik neem aan dat jullie geen vetafscheider hebben. Of "Ja!" Wel, in dat geval hebben jullie een vetafscheider.

 

Hieronder de resultaten:

field campaign results

 

De gemiddelde Nederlander gebruikt ongeveer 4 kg frituurvet per jaar. Daarvan wordt 1,4 kg thuis verbruikt en 2,6 kg in de horeca.

Op jaarbasis betekent dit, dat in de horeca 44 miljoen kg frituurvet wordt verbruikt. We weten dat er na het frituren wat minder frituurvet over is, doordat een gedeelte van het vet wordt opgenomen in het product. Dit wordt praktisch allemaal al ingezameld door een erkende inzamelaar.

Na braden of wokken blijven er vaak restjes vet achter in de pan. Deze komen via de vaatwasser of gootsteen in het riool terecht. Daar veroorzaken ze verstoppingen. Ook van deze restjes kan prima biobrandstof gemaakt worden! Deze vetresten van het afvalwater scheiden doe je dus best met een vetafscheider (of vetput). En wanneer je de vetafscheider ook periodiek laat ledigen en reinigen, dan ben je verzekerd van een optimale werking ervan.

 

Vet in de pers

WhatsApp Image 2018-08-30 at 15.43.48Vetstrijder is vorige maand ook op metronieuws.nl verschenen, we zijn dan ook erg blij dat dit initiatief bij het brede publiek onder de aandacht wordt gebracht. Immers, ergens zijn we allemaal een beetje vetstrijder. Als je thuis de restjes bakvet en -jus met keukenpapier van de pan veegt voorkom je al heel wat vet in het afwaswater, en dus in het riool.

De Vetstrijder Gazette

We hebben alle kennis neergepend in onze eigen vetstrijder krant. Die kan je hier trouwens online lezen mocht je de geprinte versie nog niet gekregen hebben. Ontvang je liever de geprinte versie? Geef ons een seintje, we sturen deze op of brengen je het persoonlijk binnen.

Koninklijke Horeca

Ook de grootste horecabelangenvereniging in Nederland, of kortweg KHN, spoort haar leden aan op het gebruik van een vetafscheider. De organisatie adviseert en ondersteunt haar leden in duurzaam ondernemerschap. Vetstrijder past daarom perfect in hun visie. Lees hier meer.

 

IMG_2208

 

Word ook vetstrijder

Heb je een straf verhaal dat je kwijt wil met sectorgenoten? Of wil je je visie over duurzaam ondernemen delen? Laat het ons weten, dan pinnen we een datum vast voor een interview, net zoals XO Hotels Blue Tower, De Koffieschenkerij of The Roast Room.

Heb je de vetstrijders nog niet over de vloer gehad bij jou in je zaak? Geen erg, inschrijven kan je in enkele klikken doen. We hopen in ieder geval een vervolg te kunnen breien met Waternet. Hierover binnenkort meer nieuws...

Word vetstrijder >

 

Tags: vetstrijder, Amsterdam, olie, horeca, vet, riool, waternet, KHN, nederland, vetput, vetafscheider

Welcome to SwiftComply

We believe compliance should be free for responsible businesses

Suscribe to our blog to stay connected with the SwiftComply team. We work with regulators and hospitality businesses to simplify compliance.  

Subscribe to Email Updates

Recent Posts